387 87 11 11
Víc než nemocnice.
30. 11. 2020

Všeobecná sestra Lucie Kratinová: Nejvíce mě na mé práci těší, když se děťátko uzdraví a spokojené odchází domů

Rozhovor s dětskou sestrou Lucií Kratinovou - celý zpravodaj si můžete přečíst zde

Po dokončení Biskupského gymnázia v Českých Budějovicích nastoupila na Zdravotně sociální fakultu Jihočeské univerzity. Vystudovala obor Všeobecná sestra, na který nyní navazuje magisterským programem Dětská sestra. Zároveň pracuje jako všeobecná sestra na Dětském oddělení naší nemocnice. V rozhovoru si představíme Lucii Kratinovou.

 

sestricka-listopad-2020 (1).jpg (10.12 MB)

 

Proč jste si vybrala práci dětské sestry? 

Vždycky jsem se chtěla tomuto oboru věnovat. Mým snem bylo pracovat u malých dětí. Měla jsem veliké štěstí, když mne v českobudějovické nemocnici přidělili právě na stanici kojenců.

Je náročné zkombinovat studium a práci?

Myslím si, že je důležité se vzdělávat. V kombinaci s prací to pochopitelně jednoduché není. Docházet do školy, absolvovat praxe na dalších odděleních. Musíme na porodnici, na dětskou psychiatrii a také například do mateřské školky. Jsem každopádně velmi ráda, že mohu studovat. Velký dík patří celému kolektivu a staniční sestře, která mi velmi vychází vstříc. Během studia jsem se dozvěděla mnoho nového, rozšířila si obzory.

Celou praxi absolvujete v českobudějovické nemocnici?

Na praxi v mateřské školce dojíždím do Prahy, dětskou psychiatrii pak odchodíme ve Lnářích. Praxi mohu vykonávat vždy jen na akreditovaných pracovištích.

Podívejme se na váš pracovní den na Dětském oddělení. Jak vypadá směna všeobecné sestry?

Práce je to velmi různorodá. Liší se také v tom, zda je s děťátkem hospitalizovaná maminka či je zde dítě samotné. Ráno obejdeme všechny pokoje, zjistíme, zda dětičky něco nepotřebují, změříme teplotu, zajistíme medikaci. Děti, které jsou hospitalizovány bez maminky, koupeme, krmíme. Musíme zajistit také odběry, potřebná vyšetření či převazy.

Jak staří jsou hospitalizovaní na stanici malých dětí?

Od 1 měsíce do 6 let. Péče je tedy logicky náročnější než u dětí starších. Malým pacientům musíme vše vysvětlit, uklidnit je. Většina pokojů na naší stanici je vybavena pro pobyt maminky s dítětem.

Jaké vybavení vaše stanice nabízí?

Máme zde úplně vše, co maličké děti potřebují. Například kočárky, které využíváme k jejich utištění či uspání. Máme štěstí v tom, že je naše oddělení prostorné. Mimochodem jízdu v kočárku mají děti rády. Také zde máme hernu, velké množství hraček, hracích podložek nebo hrazdiček. Ještě zmíním, že na pokojích jsou televize.

Povídáme si spolu v době pandemie COVID-19. Týká se i vaší stanice?

Ano, i u nás máme „covidové“ pokoje. Za dětmi tam chodíme jako kosmonauti.

Co vás na vaší práci těší nejvíce?

Když se děťátko uzdraví a spokojené odchází domů. Baví mne také komunikace s maminkami, protože pozitivní komunikace je základ všeho.

Rozhovor vedla
Bc. Iva Nováková, MBA
Oddělení vnitřních a vnějších vztahů