387 87 11 11
Víc než nemocnice.
31. 03. 2020

Svou práci beru jako poslání a jsem ráda, že se mohu podílet na rozvoji lékárny

Rozhovor s vrchní laborantkou ústavní a veřejné části lékany Nemocnice České Budějovice Alžbětou Hotařovou, DiS - celý zpravodaj si můžete přečíst zde

S novým rokem došlo k personální změně na pozici vrchní laborantky ústavní a veřejné části lékárny Nemocnice České Budějovice, a.s. Nově tuto pozici zastává Alžběta Hotařová, DiS.

 

Alžběta-Hotařová,-DiS-_-Foto_-Jan-Luxík.png (4.29 MB)

 

Paní vrchní, jaká byla vaše cesta do českobudějovické nemocnice? 

Nastoupila jsem zde hned po škole, v srpnu 2014. Pocházím z Jihlavy, kde jsem vystudovala analýzu potravin a poté na vyšší odborné škole obor farmaceutický asistent. V té době v Jihlavě nebylo žádné volné místo, zkoušela jsem tedy možnosti i jinde, a nakonec jsem místo získala v Českých Budějovicích.

Proč jste si vybrala právě obor farmaceutický asistent?

Vždycky mě bavila chemie a biologie, jsem spíše analytický typ, proto mi tento obor přišel ideální.

Jakými pracovišti jste doposud prošla?

Začínala jsem ve výdeji léčiv na recepty ve veřejné části lékárny, poté jsem přešla do úseku zásobování, zde jsem vydávala léky dle žádanek jednotlivých oddělení nemocnice. Prošla jsem i galenickou přípravnou, kde se připravují individuálně připravované léčivé přípravky např. masti, gely, roztoky apod. Nakonec jsem pracovala na Oddělení přípravy cytostatik, kde se za velice přísných hygienických podmínek ředí cytostatika.

Co vás na vaší práci nejvíc baví?

Nejvíce různorodost. Náš obor je poměrně dynamický, jde velmi dopředu, řada věcí se stále mění. Ráda se učím novým věcem, byla jsem proto ráda, když mi nemocnice nabídla možnost atestace – specializačního vzdělání v oboru specifické lékárenské činnosti. Praxi jsem absolvovala v přípravně cytostatik v Masarykově onkologickém ústavu, kde oproti naší lékárně ředí mnohem větší množství cytostatik. Bylo pro mne cennou zkušeností vidět, jak to dělají jinde. Měla jsem možnost poznat obě pracoviště a jsem velmi ráda, že mohu říct, že naše pracoviště je svojí úrovní plně srovnatelné.

Od ledna letošní roku vykonáváte funkci vrchní laborantky ústavní části lékárny? Co vše spadá do vaší gesce a jaké to pro vás znamenalo profesní změny?

Krom úseků, na kterých jsem působila, patří do naší části lékárny ještě sterilní příprava, kde se připravují sterilní oční kapky a sterilní obaly, a přípravna.

Personálně řídím farmaceutické asistenty a sanitáře z daných částí. Pracujeme v jednosměnném provozu od 6:30 do 15:00.

Nástup na tuto pozici pro mne představoval velkou změnu. Přibyla mi spousta administrativy, kterou jsem do té doby neznala, také práce v nových programech jako je NEOS a CEVIS. Na druhou stranu jsem přestala pracovat jako farmaceutický asistent. Do budoucna bych ráda skloubila obě pozice a alespoň částečně pracovala i ve výdejně veřejné lékárny.

Do nemocnice chodí na praxi celá řada studentů rozličných oborů. Chodí studenti i k vám?

Ano, k nám chodí na praxe studenti farmacie (budoucí farmaceuti) a většina z nich k nám pak po absolvování vysoké školy i nastoupí, za což jsme rádi. Naopak budoucí farmaceutičtí asistenti k nám na praxe zpravidla nechodí, protože v Jihočeském kraji tento obor není nikde otevřen. Nejbližší škola je, myslím, v Kolíně, Plzni a Jihlavě. Každopádně pokud by někdo měl zájem o praxi u nás, velice ráda se ho ujmu.

Jaký je váš profesní cíl?

Určitě i nadále dělat svoji práci co nejlépe. Plánuji také pár organizačních změn. Mám‑li být konkrétní, ráda bych například posílila kompetence těm pracovníkům, co dělají svoji práci dobře, aby mohli například řídit malý tým. Byla bych také ráda, kdyby se kolegyně a kolegové nebáli za mnou přijít, pokud budou mít problém. I třeba osobního rázu.

Jak trávíte volný čas?

Vyrostla jsem na venkově a mám psa, takže volný čas se snažím trávit v přírodě.

Rozhovor vedla
Ing. Veronika Dubská
Oddělení vnitřních a vnějších vztahů