387 87 11 11
Víc než nemocnice.
30. 06. 2021

Rozhovor s Ing. Evou Frendrštátovou – biomedicínskou inženýrkou na Neonatologickém oddělení

Co přináší tato práce se dozvíte v následujícím rozhovoru. - celý zpravodaj si můžete přečíst zde

Ing. Eva Fendrštátová pracuje na pozici biomedicínské inženýrky na Neonatologickém oddělení českobudějovické nemocnice. Co tato pozice obnáší, přibližuje v následujícím rozhovoru. 

1).jpg (11.40 MB)

Vysvětlete nám na úvod, kdo je biomedicínský inženýr.

Úplně zjednodušeně se jedná o technika ve zdravotnictví. Já jsem vystudovala obor Biomedicínský inženýr na Fakultě Biomedicínského inženýrství ČVUT. Bakalářský titul mám z oboru Biomedicínská a klinická technika, magisterský titul pak z oboru Systémová integrace procesů ve zdravotnictví – dokumentarista, manažer, technik ve zdravotnictví. Mám státnice z ekonomiky a managementu, základních diagnostických a terapeutických metod a techniky ve zdravotnictví.

Pracujete na Neonatologickém oddělení. Co konkrétně je náplní vaší práce?

Zajišťuji opravy, servis, revize a kalibraci zdravotnické techniky. Na našem oddělení se jedná především o inkubátory, ventilátory, monitory a oxymetry. Ale třeba se starám i o pasterizátory a sterilizátory, které využívá banka mateřského mléka. Pravidelné revize jsou zpravidla 1x či 2x ročně. Ke každému přístroji máme předávací protokol, kde je výrobcem stanovena požadovaná frekvence revizí. Každý přístroj je zařazen do příslušné zdravotnické třídy rizika zdravotnického prostředku. Částečně se také starám o přístroje, které máme v dlouhodobé zápůjčce, a o vybrané přístroje na Dětském oddělení a Oddělení urgentního příjmu.

Dále připravuji podklady pro nákup přístrojů, například poptávám technické specifikace či cenovou nabídku u výrobců. Působím také jako mezičlánek zmiňovaných oddělení s Oddělením zdravotní techniky.

2).JPG (91 KB)Malý mořský princ v kostýmku DELFI | Foto: archiv Ing. Evy Fendrštátové

 

Jak vypadá váš běžný pracovní den? 

Každý den je jiný. Když jsem přišla, vytvořila jsem si svoji databázi přístrojů s termíny revizí, které mám na starosti, a databázi oprav. Každý den tedy začínám kontrolou těchto tabulek, zda mi něco neuteklo a zda všechny opravy běží dle plánu. Pokud některý přístroj čeká revize, oprava nebo kalibrace, musím jej připravit pro servisního technika. V případě poruch pak řeším zajištění oprav.

Co vás na vaší práci nejvíc baví?

Mě baví přístroje obecně. Ty hovoří jasnou řečí, člověk se s nimi nemusí dohadovat. (smích)

V českobudějovické nemocnici pracujete rok. Ale máte zkušenosti i mimo zdravotnictví…

Po dokončení studií jsem nemohla v jižních Čechách najít práci v oboru. Pocházím totiž z Prachatic a chtěla jsem tam zůstat. V našem kraji je ale, na rozdíl od Prahy, povědomí a zájem nemocnic o moji profesi zatím poměrně nízký.

Začala jsem tedy pracovat jako inženýr kvality v automotive. Práce to byla poměrně psychicky náročná, na denní bázi jsem se zákazníky řešila reklamace. Věděla jsem, že chci dělat ve zdravotnictví. Proto jsem se přihlásila na pozici studijního koordinátora do českobudějovické nemocnice. Naštěstí v té době již primář Neonatologického oddělení MUDr. Jiří Dušek chtěl na své oddělení technika, v průběhu výběrového řízení mi tak byla tato pozice nabídnuta. S panem primářem MUDr. Jiřím Duškem, s panem primářem MUDr. Jaroslavem Kratochvílem z Oddělení urgentního příjmu a s vedoucím Oddělení zdravotní techniky Radkem Marcínem jsme pak měli společné sezení, kde jsme si ujasnili možnosti vzájemné spolupráce.

Působíte velmi energicky, jaké jsou vaše koníčky?

Nejvíce se věnuji sportu, a to jakémukoli (kolo, lyže, in‑line brusle…). K tomu jsem instruktorkou alpinningu (běžecké pásy), flexi‑baru (rehabilitační cvičení s pružnou tyčí se závažím pro zpevnění zad a středu těla) a plavání. Pro děti od 4 let věku vedu kurzy mermaidingu, což je plavání s monoploutví a s kostýmem malé mořské víly (díky tomuto kurzu mám ještě základy bazénového potápění, ale přednost před tímto sportem dostal mermaiding). A když si potřebuji odpočinout, ráda si přečtu pěknou knížku.

Rozhovor vedla:
Ing. Veronika Dubská
Oddělení vnitřních a vnějších vztahů