387 87 11 11
Víc než nemocnice.
28. 02. 2023

Řádně indikovaná a provedená korekční osteotomie může zásadně zpomalit rozvoj artrózy kolene, a vést tak k záchraně kolenního kloubu

Rozhovor s MUDr. Lukášem Hanákem odborníkem na osteotomii - celý zpravodaj si můžete přečíst zde

Spolupořadatelem 1. Středoevropského kolenního osteotomického sympozia je celosvětově uznávaný odborník na osteotomii MUDr. Lukáše Hanák. Využili jsme setkání a položili mu několik otázek.

Snímek obrazovky_20230124_090312.png (395 KB)     2023_1.SKOS_0869.jpg (8.16 MB)

 

Mohl byste nám na úvod blíže představit přínosy „kolenní osteotomie“?

Velmi rád. Jedná se o operační terapii existující již stovky let, která zažívá v moderním ortopedickém světě od začátku tohoto tisíciletí opravdovou renesanci. Řádně indikovaná a provedená korekční osteotomie může zásadně zpomalit rozvoj artrózy kolene, a vést tak k dlouhodobé, i celoživotní, záchraně kolenního kloubu. Tímto zákrokem tak lze oddálit nebo i zcela zabránit nutnosti nahrazení kloubu endoprotézou. Dlouhodobé studie ukazují 9–12leté zachování kolenního kloubu u 85 % našich pacientů, kteří osteotomickou operaci podstoupili.

Jedná se o standardní operační postup? Je kolenní osteotomie široce etablována?

Bohužel i bohudík zní odpověď ne.

Terapii artrózy kolenního kloubu stále bohužel dominuje paušální náhrada kloubu endoprotézou, tedy kloubem „umělým“. Víme, že ve velké části případů artrotického postižení kolene by se dalo postupovat šetrněji a buď část, nebo dokonce celý kloub záchovně operačně ošetřit.

Možnosti záchovné operační terapie kolenního kloubu jsou však široké ortopedické veřejnosti nedostatečně známy, kolují mezi námi spousty polopravd a mýtů. I proto jsou taková edukační setkání moderně smýšlejících ortopedických kolegů velmi důležitá.

„Bohudík“ pak z toho důvodu, že se jedná o velmi komplexní a časově náročnou terapeutickou jednotku s velmi plochou „learning curve“ (učební křivkou), kde je k dosažení rutiny vedoucí k výborným výsledkům zapotřebí velkého počtu zákroků, a tak by se měla tato operační terapie spíše koncentrovat do vybraných ortopedických center.

Jak vzniklo spojení „Hanák – osteotomie“?

Toto spojení funguje již třináct nebo čtrnáct let. Jako velmi mladý chirurg jsem se s moderní osteotomií v oblasti kolene seznámil v její kolébce v německém Hannoveru. Od té doby se osteotomie stala stěžejní součástí mého operačního portfolia a ročně provádím přibližně 250–300 osteotomií v oblasti kolenního kloubu, čímž se řadím k velmi úzké světové špičce osteotomických center.

Osteotomie léta patřily do našeho standardního operačního spektra. V roce 2018 jsem vás oslovil s nabídkou spolupráce. Jak tuto spolupráci vnímáte?

Jsem rád, že jsme etablovali společnou kooperaci ve smyslu hospitací, operačních doprovodů a přednáškové činnosti v oblasti kolenní osteotomické operativy.

Je a bude mi vždy potěšením a ctí uvítat kolegy z Nemocnice České Budějovice, a.s., na svém pracovišti v Německu anebo asistovat u komplexních zákroků tady na místním pracovišti, které se kvalitou léčby rozhodně řadí k velmi úzké republikové špičce.

Logickým pokračováním naší spolupráce je tedy 1. Středoevropské kolenní osteotomické sympozium…

Ano, přesně tak. Uspořádání takové akce pro středoevropský prostor bylo mým přáním již několik let.

V tomto geografickém prostoru se ukrývá velký potenciál pro kolenní osteotomie, které jsou kvalitně a konsekventně prováděny pouze na velmi malém počtu ortopedických pracovišť. Naše „know-how“ se v posledních letech dynamicky vyvíjí, a proto je třeba pravidelného setkávání a „up to date“ edukace jak kolegů ortopedů, tak i fyzioterapeutů. Nejen mým, ale naším cílem je sensibilizovat širokou ortopedickou veřejnost v souvislosti možností záchranné operační terapie kolene a zároveň vychovávat ortopedické chirurgy se zájmem o osteotomie v oblasti kolenního kloubu. Pacientů, kteří by ročně tuto terapii v České republice potřebovali, jsou tisíce. Obdrží ji ale pouze pár stovek jedinců. Je tedy potřeba kolegy dál intenzivně vzdělávat, především ty mladší. Proto je naším přáním prostřednictvím letošního prvního ročníku sympozium etablovat a poté jej pravidelně opakovat. Osteotomie se staly mou odbornou vášní a jsem moc rád, že i česká ortopedie se tomuto velmi důležitému tématu stále více věnuje.

 

MUDr. Lukáš Hanák

Hanák.JPG (4.68 MB)

Narodil se v roce 1979 v Brně, dětství prožil na Slovácku, medicínu studoval v Praze a švédském Lundu. První roky praxe strávil na oddělení ortopedie a traumatologie v ÚVN v pražských Střešovicích.

V roce 2006 dostal nabídku nastoupit na ortopedickou kliniku Hessing Stiftung v bavorském Augsburgu, kde se začal intenzivně věnovat operační terapii kolenního a ramenního kloubu.

Jako vášnivý sportovec se staral o basketbalisty a házenkáře, fokus jeho léčebné činnosti směřoval na záchovnou operativu ramene a kolene, právě včetně záchovných osteotomií v oblasti kolenního kloubu.

V roce 2012 na klinice Hessing Stiftung spoluzaložil a vedl oddělení pro záchovnou rekonstrukční a artroskopickou chirurgii.

Od roku 2015 vlastní s dalšími čtyřmi kolegy velkou ortopedickou praxi s operační klinikou v bavorském Donauwörthu. Kromě artroskopické chirurgie ramene a kolenního kloubu provádí 200–300 osteotomických zákroků v oblasti kolenního kloubu ročně. Celosvětově funguje jako hospitační centrum pro ortopedické kolegy se zájmem o osteotomie a navštěvuje zahraniční centra, kde lokální kolegy při operacích doprovází.

CO JE OSTEOTOMIE

Princip korekční osteotomie spočívá ve změně osy dolní končetiny v kolenním kloubu tak, aby maximum zatěžování bylo přemístěno z postižené části kloubu na část zdravou. V naprosté většině je postižená vnitřní strana kolenního kloubu. Toto postižení vzniká nejčastěji u pacientů s tzv. „nohama do O“, kdy je kloub dlouhodobě nerovnoměrně zatěžován vlivem nesprávného vzájemného postavení stehenní a holení kosti, a po úrazech.

Při operaci se vytíná klín zpravidla holení kosti (při velké deformitě i na kosti stehenní). Kost se následně fixuje dlahou se šrouby v požadovaném postavení. Do linie tzv. osteotomie (klínu v kosti) se mohou vkládat kostní štěpy z kostní banky, aby bylo podpořené kostní hojení. Operace trvá zhruba 60 minut.

Podrobnější informace k operaci naleznete na webu www.nemcb.cz, na stránkách Ortopedického oddělení v sekci Ke stažení

osteotomie.png (44 KB)